sobota 27. dubna 2013

Carpaccio z červené řepy



Výborná záležitost z červené řepy dle Zdeňka Pohlreicha....
Řepu jsem nechala naloženou dva dny a myslím, že se to vyplatilo.....

Recept z Apetitu:
2–3 červené řepy o velikosti tenisáku
100 ml olivového oleje
2 lžíce květového medu
1 lžíce krupicového cukru
2 lžíce vinného octa
3 lžíce dobrého pomerančového džusu
tymián, sůl, pepř
1 lžíce sójové omáčky
3cm kousek čerstvého zázvoru
150 g čerstvého kozího sýra
hrst piniových semínek

Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, olej, džus a tymián, sójovou omáčku a rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte (i se slupkou), vymačkejte z něj šťávu a tu poté nalijte k marinádě. Marinádu nalijte do silného igelitového sáčku a naložte do ní plátky řepy. Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam ale být i dva dny. Plátky řepy naaranžujte na talíř, rozdrobte na ně sýr a posypte nasucho opraženými piniovými semínky.

pondělí 15. dubna 2013

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro

 
Je lidská duše od přírody opravdu krutá a neklidná nebo jen nepopsaná? Co je hybnou silou našeho jednání? Touha? Touha poznávat nové, zkoušet nevyzkoušené?   Co vše člověk musí podstopuit, aby napravil, co způsobil a došel ke klidu?
Koloběh začínající uvnitř člověka a vedoucí zpět k jeho jádru...

Stále mi nejde do hlavy, proč místo štětce kočičí ocas.....a co se stalo s kohoutem....